Başarı hepimize göre farklı amacı olan bir kavram . Herkesin başarı kriteri , hedefi , isteği bambaşka. Elimden geldiğince “Nasıl başarılı oluruz?” un cevabını vereceğim maddeler hazırladım.
1.Her zaman bulunduğumuz ortamda öğreneceğimiz şeyler var . Ne zaman ki ben çok iyiyim , ben her şeyi biliyorum moduna girersek bilelim ki o zaman başarısızlık boy göstermeye başlar. Her zaman her yerde bizden daha tecrübeli, bizim bilmediklerimizi bilenler var onları bulup onlardan öğrenmeye çalışmalıyız .
2.Her ne iş yapıyorsan “Severek yap !” . Başarılı olma olasılığın ve alacağın tatmin artar. Sevmiyorsan parıltıya aldanıp o işe girmemelisin.
3.Mutlaka ama mutlaka hayatta öncelikleriniz olsun . Doğru öncelikleri belirleyip yolumuzu şaşırmamalıyız.
4.Liderlik yetkinliğimi ne kadar doğru kullanıyorum ? Yani bu işi herkesten önce ben hallederim değil de ”Bu işin hallolması için benim dışımdaki kişileri ne şekilde mobilize ediyorum ?” sorusuna cevap vermeliyiz .
5.Etkin iletişim modelini kullanmalıyız . Mesele lafı çok dolandırmak, uzun konuşmalar değil kısa sürede karşı tarafa nasıl bilgi transferi yaptığımız önemli buna dikkat etmeliyiz .
6.Her ne yapıyorsak bunun basit olması gerekiyor . Şöyle ki Dünya hızla gelişiyor bu karmaşa içerisinde eğer basitlik anlayışım yoksa işim daha da zorlaşır . Olayları , işleri tümünü halletmek yerine basit alt basamaklarına ayırmalıyız .
7.Hayat benim başıma gelenlere karşı nasıl seçimler yaptığımla alakalıdır. Bu meselelere karşı iki seçimimiz var : Ya kurban rolüne girip “Ben ne şanssızım , ne kısmetsizim” diyeceğim, ya da “Başıma hayat ne getirirse getirsin o noktada bir seçim yapıp onun sorumluluğuyla ilerleyeceğim.” Karar sizin ilerlemek mi yerinizde saymak mı?
8.Hayatta her zaman sahip olmamız gereken global değerler var : Ahlak , doğruluk , etik ,saygı , dürüstlük . Kişiden kişiye değişebilir ; bunlara önem vermeliyiz .
9.Beklentilerin ötesinde davranın ! Eğer sizden 100 bekleniyorsa 110’a gidecek şekilde plan yapmalısınız . 1-2 lik fark sizi diğerlerinden ayıran , değerli kılan farktır .
10.Her zaman baskı olacaktır .O baskı altında eziliyorsanız bu bir zayıflıktır. Baskıyla baş edebilmeyi bileceğiz . Baskıyla baş edebilmenin birinci kuralı sevdiğiniz işi yapmak ! İkincisi ise diğer insanlarla kuracağımız ilişki , saygı fark yaratacaktır.
11.Şans yaratabilmek ! Evet hepimizin başının üstünde şans bulutları geziniyor. Hayatın koşturmasından fırsat bulup o bulutları yakalamamız lazım . Bunun için etrafımıza daha dikkatli , anlamlı bakmalıyız .
12.Hayal Kurun ! Hayal gücüyle yapılan bir işi iki misli daha iyi yaparsınız . Hayal gücünü geliştirmenin kısa yolu ise kitap okuyup , seyahat etmek .
13. Networkünüzü sağlam tutmalısınız. Bu çevrenizdeki diğer insanlara karşı sürekli iyi davranmak değil , onlardan öğrenmek , onlara bir şeyler katmak , ilişkilerinizi güçlü ve sağlam temeller üzerine oturtturmaktır.
14. Ve bilgi paylaşımı. Artık günümüzde bilgiye ulaşmak oldukça kolay. Bütün her şey tek tıkla elimizin altında . Bu çağda bilgiyi içinde depolayan değil , paylaşan kazanacak . Yani bilgiyi beceriye , pratiğe dönüştürebilmek.
15 .Son olarak disiplinlerarası etkileşim . Günümüzde sadece mühendis olmak , doktor olmak , öğretmen olmak yetmiyor . Diğer disiplinlerle etkileşim halinde olmalı , gelişmeleri yakından takip etmeli ve birden çok beceri edinmeli . Her alana hakim fakat kendi alanımızda en iyisi olacak şekilde bir çalışma planı yapılmalı .
Comments